Avid Liquid en Windows 11: ook een uitstekende combinatie!

Zoals u waarschijnlijk weet is onlangs Windows 11 uitgekomen. En een van de eerste dingen die ik wilde weten of Avid Liquid ook onder Windows 11 draaide. Ik heb mijn pc (tijdelijk) ge-upgrade van Windows 10 Pro (x64) naar Windows 11, en inderdaad, zonder 1 aanpassing te hoeven doen werkte Avid Liquid. En dus hoeven de gebruikers van dit toch nog steeds heel mooie montageprogramma zich geen zorgen te maken. Liquid werkt, ook onder Windows 11, ook in Full HD !!   

Avid Liquid en Windows 10: een uitstekende combinatie!

Avid Liquid 7 is een professioneel videomontageprogramma dat in de aanvang voornamelijk werd toegepast voor gebruik van video's in SD kwaliteit (720x576 pixels, zowel 4:3 als 16:9). Na HD (1280x720 pixels), is Full HD (1920x1080 pixels) inmiddels de videostandaard geworden. Avid Liquid is echter vanaf het begin ontworpen om ook met de HD en Full HD standaard te werken, zowel interlaced (1080i) als progressief (1080p). Na uitvoerig testen blijkt Avid Liquid uitstekend te werken onder Windows 10, op zowel 32-bits (x86) als 64-bits (x64) systemen. En dat geldt voor SD, HD en Full HD, en zowel voor interlaced als progressief materiaal. Dat betekent dat het overstappen op een nieuwe pc, waar Windows 10 op staat, geen probleem vormt om door te blijven gaan met Avid Liquid. Bedenk wel dat Avid Liquid een 32-bits programma is, en niet veel sneller zal werken op een 64-bits machine.

  • Update 30 juni 2021: Zojuist heeft Windows mijn PC ge-update naar versie 21H1. Een eerste test laat zien dat Avid Liquid zonder enig probleem goed draait onder deze nieuwste versie van Windows 10. Goed nieuws dus voor alle Avid Liquid gebruikers!
  • Update 30 april 2019: Inmiddels heeft Corel de activering van Avid Liquid via internet stopgezet. Mocht iemand Avid Liquid willen her-activeren dan is dat tot op zekere hoogte mogelijk. Neem daarvoor contact op met de werkgroep via het Contactformulier.

Om Avid Liquid onder Windows 10 goed te installeren zijn een aantal specifieke handelingen nodig, die in een een viertal video tutorials stap-voor-stap worden uitgelegd. In twee andere video tutorials wordt, eveneens stap-voor-stap, uitgelegd welke instellingen in Liquid gemaakt moeten worden om goed met Full HD materiaal te kunnen werken. Bij dit laatste moet bedacht worden dat tijdens de ontwikkeling van Avid Liquid, de zogenaamde AVC codec (H.264) nog niet bestond. Deze codec is inmiddels de feitelijke standaard geworden voor alle moderne videocamera's die in Full HD werken. Liquid herkent deze codec echter niet, reden waarom AVC materiaal eerst geconverteerd moet worden naar een codec die wel wordt ondersteund, zoals de divx of xvid codec (mp4), die overigens dezelfde beeldkwaliteit geven als de AVC codec, alleen is het video bestand wat groter. Ook voor dit converteren zijn video tutorials beschikbaar.

Heeft u nog een oudere versie dan Avid Liquid 7, zoals Pinnacle Liquid Edition v.6, v.5.5 of v.4.5? Binnen de Werkgroep is op dit moment nog weinig ervaring met het installeren van deze versies onder Windows 10. De specificaties van Pinnacle Liquid Edition v.6 lijken het echter mogelijk te maken dat deze eveneens onder Windows 10 werkt, waarbij de stappen uit de Windows 10 tutorials gevolgd moeten worden. De specificaties van de versies Pinnacle Liquid Edition 5.5 en 4.5 zijn op dat punt minder helder. In hoeverre deze ook kunnen draaien onder Windows 10 kan alleen proefondervindelijk worden vastgesteld, maar dat sluiten we zeker niet uit. De werkgroep kan hierbij behulpzaam zijn.

Geïnteresseerd? Meldt u zich dan nu aan als lid, en u krijgt toegang tot alle video tutorials en, via de Werkgroep, tot de beschikbare expertise over Liquid.

Alfred de Gier


Goede redenen om Avid Liquid te blijven gebruiken

In 2010 besloot Avid niet langer ondersteuning te geven aan het Liquid programma, en met de verdere ontwikkeling er van te stoppen. Een aantal Liquid gebruikers is daarop overgestapt op een ander montagepakket, zoals Edius Pro of Pinnacle Studio. Hiervoor kunnen verschillende redenen gelden. Maar zeker, nu duidelijk is geworden dat Liquid zonder problemen ook onder de nieuwste Windows versie werkt, ook met Full HD, is in elk geval een belangrijke belemmering om met Avid Liquid te blijven werken, weggenomen.

Niet overstappen op een ander montageprogramma heeft echter nog meer voordelen voor Liquid gebruikers:

  • Overstappen op een ander pakket betekent een geheel nieuw, en soms moeizaam leerproces, met een aanzienlijke kans op onverwachte problemen en het soms langdurig moeten zoeken naar oplossingen. Dit kost uiteraard de nodige tijd en frustatie, tijd die niet aan de productie van een videofilm besteed kan worden.
  • Alternatieve videopakketten hebben niet altijd een Nederlandstalig menu en Help mogelijkheden.
  • Avid Liquid wordt niet langer ondersteund, maar dat heeft als voordeel dat er ook geen updates of upgrades meer hoeven te worden aangeschaft. Zo komt Pinnacle Studio momenteel elk jaar met een nieuwe versie uit, waarvan de upgrade telkens zo’n 70 euro kost. Edius Pro versie 6 is van recenter datum dan Avid Liquid 7, maar Edius Pro 6 blijkt binnen Windows 10 al niet meer te installeren. De ontwikkelaar, Grass Valley, heeft aangegeven dat er ook geen update meer komt, waardoor Windows 10 gebruikers verplicht zijn een nieuwere Edius versie aan te schaffen, toch weer een aanschaf van zo’n € 300.
  • Het ontbreken van updates en upgrades van Avid Liquid heeft ook een voordeel, namelijk dat geen nieuwe technieken behoeven te worden aangeleerd (of oude afgeleerd). De vertrouwde Liquid omgeving blijft dezelfde, en men kan zijn kennis en kunde vergroten door dieper op de mogelijkheden van Avid Liquid zelf in te gaan. Slechts weinigen zullen alle mogelijkheden van Liquid kennen, laat staan beheersen.
  • Juist binnen Videobewerkers.nl, die voortkomt uit de voormalige Gebruikersgroep Liquid Edition Nederland (GGLEN), is een schat aan informatie beschikbaar over het gebruik van Avid Liquid en zijn voorgangers. Veel daarvan is in de vorm van recente (na 2010) en gebruiksvriendelijke video-tutorials, die nog steeds worden uitgebreid, en waar nodig, ge-update. En, dat geheel gratis!

Redenen als bovenstaande vormen dus een goede aanleiding Avid Liquid te blijven gebruiken en deel te nemen aan de activiteiten van de Werkgroep Avid Liquid van Videobewerkers.nl

Het zou zelfs kunnen dat iemand alsnog besluit met Avid Liquid te gaan werken. Dat is zeker niet onmogelijk, want op bijvoorbeeld www.ebay.de en www.ebay.at worden nog regelmatig installatiepakketten van Avid Liquid (zelfs vanaf versie 4.5) te koop aangeboden, en dat vaak voor zeer aantrekkelijke prijzen van enkele tientallen euros. Activering, ook van een gebruikte versie, is mogelijk, maar met beperkingen (zie de opmerking "update van 30 april"). 

 

Lid worden?

15 per jaar

 

Kijk ook eens bij:

           nova

     Nova videofilmers

 

 

    Ons privacybeleid

Lees onze nieuwsbrieven

Blijf bij! Het is gratis .
Geef uw naam en E-mailadres op en u
blijft op de hoogte van het wel en wee van
de vereniging. Door uw naam en E-mailadres
op te geven verklaart u akkoord te gaan met
het opnemen van uw naam en E-mailadres
in onze database voor de nieuwsbrieven.