Nieuws

Werkgroep DaVinci Resolve

Laatste nieuws

De werkgroep DaVinci Resolve telt op dit moment een nog vrij bescheiden, maar actief aantal deelnemers. De primaire contactpersoon voor deze werkgroep is Bert Verlinden. Zijn emailadres staat in de ledenlijst. Niet-leden, die een lidmaatschap overwegen, kunnen de werkgroep via de knop Contact bereiken. 


 update 18 september 2020  Blackmagic Design Resolve versie 16.2.7 (Windows, Mac en Linux) is beschikbaar. Voor de geïnteresseerden: Er is nu ondersteuning voor NVIDIA Ampere GPUs op Linux en Windows systemen.   

update 12 augustus 2020Op 10 augustus bracht Blackmagic Design Resolve versie 16.3 beta 2 uit (Windows en Mac). Beta 1 was al eerder uit maar was alleen geschikt voor de Mac. De verbeteringen lijken voor onze gebruikers beperkt tot prestatie en stabilisatie.

Alle updates zijn te downloaden vanaf:

www.blackmagicdesign.com/nl/support/ 


Eerder gaf ik al aan dat de verschillen tussen de gratis en de Studio versie geleidelijk groter worden. DaVinci geeft de volgende verschillen aan sinds versie 16.2

"The free DaVinci Resolve 16.2 includes all of the same high quality processing as DaVinci Resolve 16.2 Studio and can handle unlimited resolution media files. However it does limit project mastering and output to Ultra HD resolutions or lower. DaVinci Resolve 16.2 only supports a single processing GPU on Windows and Linux and 2 GPUs on the latest Mac Pro.

If you need features such as support for multiple GPUs, 4K output, motion blur effects, temporal and spatial noise reduction, de-interlacing, HDR tools, camera tracker, multiple Resolve FX, 3D stereoscopic tools, remote rendering, an external database server and collaboration tools that let multiple users work on the same project at the same time, please upgrade to DaVinci Resolve 16.2 Studio."

De volgende link toont de verschillen vanaf versie 15 

https://documents.blackmagicdesign.com/SupportNotes/DaVinci_Resolve_15_Feature_Comparison.pdf 


Ton Smit stuurde een interessant artikel over een vergelijking tussen DaVinci Resolve en Adobe Premiere. De conclusie is dat Resolve 16 de vergelijking met Premiere zeker aan kan:

https://www.engadget.com/davinci-resolve-versus-premiere-pro-132803785.html 

 

Werkgroepactiviteiten

Op onze Werkgroep-pagina van de Video Tutorials, geeft de "Introductie tot Blackmagic Design DaVinci Resolve 14" u de achtergrond van dit montageprogramma en hoe u dit downloadt. Van een aantal van de daaropvolgende tutorials wordt voor niet-leden alleen het eerste deel getoond om aan te geven wat u kunt verwachten van de complete tutorials. Met deze serie tutorials kunt u zich snel thuis voelen in dit programma, en met succes uw eerste video's monteren. Deze tutorials gelden ook voor Resolve 15 en 16. Leden die met DaVinci Resolve werken.of dat willen gaan doen worden van harte uitgenodigd deel te nemen aan de activiteiten van de werkgroep. Een mailtje is voldoende. 

Vervolg-tutorials zijn beschikbaar en worden voortdurend aangevuld. Deze worden allereerst op onze bijeenkomsten in De Bilt gepresenteerd. En als er over specifieke onderwerpen vragen zijn, kunnen leden van de vereniging die kenbaar maken en zullen, waar mogelijk, daarop gerichte tutorials worden gemaakt.

Eind januari 2020 vond onze eerste DaVinci workshop plaats, geleid door Bert Verlinden, over het gebruik van de X-Rite ColorChecker Passport, en de Datacolor SpyderCheckr 24 color charts, waarmee de kleuren van video's met verschillende belichting, of gemaakt met verschillende camera's, op eenvoudige wijze teruggebracht kunnen worden naar de oorspronkelijke kleuren. Beide kaarten bleken hetzelfde goede resultaat te geven. Ook werd aandacht besteed aan verschillende manieren om de belichting aan te passen, en een aantal technieken om ook zonder color charts de kleuren in orde te krijgen. Verder zagen we hoe een eenmaal bepaalde instelling voor kleurcorrectie kan worden opgeslagen zodat die ook op andere clips, of zelfs de hele tijdlijn, kan worden  toegepast.

Door de sindsdien ontstane corona-situatie hebben er geen nieuwe workshops plaatsgevonden, maar we hopen na de zomerperiode de draad weer op te kunnen pakken.

 

Videopakket DaVinci Resolve

DaVinci Resolve (voluit: Blackmagic Design DaVinci Resolve) is een zeer interessant montageprogramma voor de videobewerker die op semi-professioneel of professioneel niveau bezig is. Er zijn twee versies, een betaalde en een versie die geheel gratis is! De laatste is voor de semi-professionele video-amateur ruim voldoende. Verder zijn er ook een groot aantal plugins, eveneens gratis, van andere producenten op internet te vinden, voor aanvullende beeld- en geluidseffecten. Ook de updates van DaVinci Resolve zijn gratis, zowel voor de betaalde als de gratis versie. Inmiddels zijn we bij versie 16. Het programma is goed toegankelijk, waardoor het voor de serieuze video-amateur zeer geschikt is, zelfs bij een beperkte kennis van de Engelse taal. Hierdoor kan de leerperiode relatief kort zijn. Alle DaVinci Resolve software is te downloaden vanaf:  

www.blackmagicdesign.com/nl/support/ 

Via deze link zijn ook een aantal achtergronddocumenten gratis te downloaden met o.a. de uitbreidingen en verschillen ten opzichte van eerdere versies, ondersteunde codecs, etc., en ook het onlangs verschenen en zeer uitgebreide Reference Manual voor de laatste versie 16.

DaVinci Resolve stelt wel eisen aan het RAM geheugen (minimaal 8Gb) en de grafische kaart (GPU vereist). Het programma is 64bits en werkt zowel onder Windows, op de Mac als onder Linux. Uit ervaring weet ik dat ook een Windkows i3 computer, mits met een geschikte videokaart en voldoende RAM, probleemloos werkt met Resolve, zij het wat minder snel dan een i5 of hoger.

Alfred de Gier

Lid worden?

15 per jaar

 

Lees onze nieuwsbrieven

Blijf bij! Het is gratis .
Geef uw naam en E-mailadres op en u
blijft op de hoogte van het wel en wee van
de vereniging. Door uw naam en E-mailadres
op te geven verklaart u akkoord te gaan met
het opnemen van uw naam en E-mailadres
in onze database voor de nieuwsbrieven.