Nieuws

Blackmagic Design DaVinci Resolve  update 16 november 2019

Blackmagic Design DaVinci Resolve heeft onlangs versie 16.1.1 gelanceerd. Er is eveneens een Manual voor v.16.1. DaVinci Resolve is een zeer interessant montageprogramma voor de videobewerker die op semi-professioneel of professioneel niveau bezig is. Er zijn twee versies, een betaalde en een versie die geheel gratis is! Bovendien zijn er ook een groot aantal, eveneens gratis, plugins voor beeld- en geluidseffecten van andere producenten beschikbaar. Zelf heb ik mijn eerste pakket (toen versie 14.0) eind oktober 2017 gedownload. Inmiddels (oktober 2019) zijn we al meer dan 30 updates/upgrades verder (ik ben de tel een beetje kwijt). Blackmagic Design, de maker van DaVinci Resolve is dus heel alert op verbeteringen en brengt die ook razendsnel in zijn programma in. En deze updates zijn ook gratis, net als voor de betaalde versie!

Zoals aangegeven, is er naast de gratis versie, DaVinci Resolve, ook een betaalde, de Studio versie. Er zijn enkele verschillen, maar voor de semi-professionele video-amateur is de gratis versie ruim voldoende. De betaalde versie steekt overigens qua kosten ook heel gunstig af bij de bekende andere montageprogramma's, want een licentie kost eenmalig € 299 plus btw, waarbij alle komende updates en upgrades inbegrepen zijn. Daar kan geen ander betaald montageprogramma tegen op.

Alles is te downloaden vanaf:

https://www.blackmagicdesign.com/nl/support/ 

Via deze link zijn ook een aantal achtergronddocumenten te downloaden met o.a. de uitbreidingen en verschillen ten opzichte van eerdere versies, ondersteunde codecs, etc

DaVinci Resolve stelt wel eisen aan het RAM geheugen (minimaal 8Gb) en de grafische kaart (GPU vereist). Het programma werkt zowel onder Windows als op de Mac en ook onder Linux. Door de installatie uit te voeren blijkt vanzelf of de specificaties van uw computer voldoende zijn. Uit ervaring weet ik, dat ook een i3 computer, mits met een geschikte videokaart en voldoende RAM, probleemloos werkt met Resolve, zij het wat minder snel dan een i5 of hoger.

DaVinci Resolve heeft een grote naam opgebouwd door zijn mogelijkheden voor kleurcorrectie, maar is uitgegroeid tot een volwaardig montageprogramma voor de professionele filmwereld. Zijn toegankelijkheid maakt het echter ook voor de serieuze video-amateur zeer geschikt, zelfs bij een beperkte kennis van de Engelse taal. Hierdoor kan de leerperiode relatief kort zijn.

Op onze website, op de pagina Algemeen van de DaVinci Tutorials, geeft de "Introductie tot Blackmagic Design DaVinci Resolve 14" u de achtergrond van dit montageprogramma en hoe u dit downloadt. Van een aantal van de daaropvolgende tutorials wordt voor niet-leden alleen het eerste deel getoond om aan te geven wat u kunt verwachten van de complete tutorials. Met deze eerste serie tutorials kunt u zich snel thuis voelen in dit programma, en met succes uw eerste videos monteren. Deze tutorials gelden ook voor Resolve 16

Vervolg-tutorials zijn en worden gemaakt en worden allereerst op onze bijeenkomsten in De Bilt gepresenteerd. En als er over specifieke onderwerpen vragen zijn, kunnen leden van de vereniging die op het Forum kenbaar maken en zullen, waar mogelijk, daarop gerichte tutorials worden gemaakt.

Voor de Avid Liquid gebruikers kan dit programma een uitstekende overstap betekenen. Een aantal mooie aspecten die karakteristiek zijn voor Liquid, zitten ook in DaVinci Resolve, zoals Live Save, waardoor de voortgang van de montage continu wordt opgeslagen. Bij een eventuele foute handeling of stroomstoring blijft de montage dan behouden zoals die op dat moment was. Zeer aanbevolen!

Alfred de Gier

Lid worden?

15 per jaar

 

Lees onze nieuwsbrieven

Blijf bij! Het is gratis .
Geef uw naam en E-mailadres op en u
blijft op de hoogte van het wel en wee van
de vereniging. Door uw naam en E-mailadres
op te geven verklaart u akkoord te gaan met
het opnemen van uw naam en E-mailadres
in onze database voor de nieuwsbrieven.