Nieuws

Werkgroep DaVinci Resolve

Laatste nieuws

Workshops

Op 23 maart 2024, van 10.30 tot 15.00 uur, vindt de volgende workshop plaats. Dit is geen online workshop, maar een fysieke bijeenkomst op locatie in Delden (Overijssel). U kunt zich aanmelden tot 14 maart 2024 bij de coördinator, Bert Verlinden via email (adres in de ledenlijst), of via het contactformulier. Bent u geinteresseerd in toekomstige workshops? Neem ook dan contact op met Bert. 

In oktober 2023 zijn door de coördinator Bert Verlinden, twee online workshops georganiseerd die beide toegankelijk waren voor alle gebruikers van Resolve, dus niet alleen de actieve gebruikers. De eerste bijeenkomst ging over de Cut Page en de tweede over kleur, en ging meer in de diepte. 

DaVinci Resolve

update  23 november 2023  Updates 18.6.3 is op 14 november uitgekomen. Verbeteringen betreffen onder meer het voorkómen van de sleep mode bij het uploaden van bestanden en bij het maken van proxies. Meer informatie is te vinden op de download pagina via deze link

update  6 en 10 oktober 2023  Updates 18.6.1 en 18.6.2 kwamen kort na elkaar uit. Belangrijke wijzigingen omvatten de proxy workflows die nu als standaard zijn ingesteld en correcties van optredende vertragingen bij ripple editing. De laatste update repareert een probleem dat kan optreden bij het dupliceren van een tijdlijn. 

update 15 september 2023  Update 18.6 kwam vandaag uit en ondersteunt de nieuwe Blackmagic Camera en de Blackmagic Cloud Storage workflow. 

update 17 augustus 2023  Zelfs als je even met vakantie bent gaat het update-werk bij Resolve gewoon door. Deze week kwam versie 18.5.1 uit, met onder andere verbeteringen om color grade versies te behouden bij het stabiliseren van clips. 

update 21 juli 2023 Vandaag kwam de volledige versie 18.5 uit. Geen beta dus, met ondersteuning van nieuwe  kunstmatige intelligntie (AI) gereedschappen, en vele andere vernieuwingen (text based editing, AI dialogue transcription, new cut page editing toolset, new Fairlight audio mix automation and Universal Scene Descriptor file support). 

update 13 juli 2023 Vakantie of niet, de updates gaan gewoon door! Versie 18.5 beta 5 is alweer uit. Belangrijkste verbeteringen betreffen  Blackmagic RAW 3.3, DaVinci Wide Gamut in Fusion, verbeterde Text+ element combinatie bij gebruik van een gradient fill, plus een fijnere controle van de wide gamut settings.

update 22 juni 2023 Inmiddel is Versie 18.5 beta 4 al een week oud. Er zijn verschillende verbeteringen, o.a. op het gebied van het exprteren van ondertitels. 

update 22 mei 2023 Versie 18.5 beta 3 is vanmorgen verschenen, met verbeteringen betreffende padding van de ondertitel achtergrond en Fusion's multimerge tools  

update 4 mei 2023 Vandaag verscheen versie 18.5 beta 2. Verbeteringen betreffen onder andere de AAC audio codering en de consistentie van H.264 (AVC) en H.265 (HEVC) clips. . 

update 16 april 2023 Er is vandaag een nieuwe update uitgekomen. Hij heeft versie nummer 18.5 beta gekregen, maar ik vermoed dat et om versie 18.1.5 gaat. De versies 18.2 t/m 18.4  zijn immers nog nog verschenen. Er zitten nieuwe AI gereedschappen in en zo'n 150 nieuwe elementen.  

De link voor alle updates en verdere informatie vindt u onder: www.blackmagicdesign.com/nl/support/

 

DaVinci Resolve of DaVinci Resolve Studio? 

DaVinci Resolve kent twee versies: de gratis versie DaVinci Resolve en de (eenmalige) betaalde versie DaVinci Resolve Studio. De technische verschillen tussen beide programma's beginnen groter te worden waardoor het steeds aantrekkelijker wordt de Studio versie aan te schaffen. Bij een Nederlandse wederverkoper kost een Resolve Studio versie ruim € 300, De licentie werkt via een dongle (usb) of een activeringscode. Studio updates zijn daarna levenslang en gratis, evenals die van de gratis versie trouwens. Een wat goedkoper alternatief is een nog nieuwe licentie overnemen van een andere gebruiker, bijvoorbeeld van iemand die een gratis extra licentie kreeg bij de aanschaf van nieuwe hardware product, Vooral via ebay.de (of ebay.nl) zijn er vaak interessante mogelijkheden, ofwel via bieden dan wel via een directe aankoop. Ook voor deze, van derden gekochte nieuwe licenties, geldt: levenslang gratis Studio updates. Zelf heb ik goede ervaringen met zowel ebay.de als ebay.nl. Ebay aankopen zijn bovendien verzekerd als met paypal wordt betaald.

Blackmagic Design geeft het volgende aan voor de verschillen tussen de gratis (public) versie en de Studio versie: 

De gratis DaVinci Resolve 17 bevat dezelfde hoogwaardige verwerking als DaVinci Resolve Studio en kan mediabestanden met een onbeperkte resolutie verwerken. Het beperkt de mastering en output van projecten echter tot Ultra HD-resoluties (4k) of lager. De gratis DaVinci Resolve versie ondersteunt slechts één verwerkings-GPU op Windows en Linux en 2 GPU's op de nieuwste Mac Pro.

Als je functies nodig hebt, zoals ondersteuning voor meerdere GPU's, 6K-output of hoger, motion blur-effecten, temporele en ruimtelijke ruisonderdrukking, de-interlacing, HDR-tools, cameratracker, meerdere Resolve FX, 3D stereoscopische tools, rendering op afstand, een externe databaseserver en samenwerkingstools waarmee meerdere gebruikers tegelijkertijd aan hetzelfde project kunnen werken, dan is een upgrade naar DaVinci Resolve Studio nodig.

 

 


Ton Smit stuurde een interessant artikel over een vergelijking tussen DaVinci Resolve en Adobe Premiere. De conclusie is dat Resolve 16 de vergelijking met Premiere zeker aan kan:

https://www.engadget.com/davinci-resolve-versus-premiere-pro-132803785.html 

 

Werkgroepactiviteiten

Op onze Werkgroep-pagina van de Video Tutorials, geeft de "Introductie tot Blackmagic Design DaVinci Resolve" u de achtergrond van dit montageprogramma en hoe u dit downloadt. Van een aantal van de daaropvolgende tutorials wordt voor niet-leden alleen het eerste deel getoond om aan te geven wat u kunt verwachten van de complete tutorials. Met deze serie tutorials kunt u zich snel thuis voelen in dit programma, en met succes uw eerste video's monteren. Deze tutorials gelden ook voor Resolve 15 en 16. Leden die met DaVinci Resolve werken.of dat willen gaan doen worden van harte uitgenodigd deel te nemen aan de activiteiten van de werkgroep. Een mailtje is voldoende. 

Vervolg-tutorials zijn beschikbaar en worden voortdurend aangevuld. Deze worden allereerst op onze bijeenkomsten in De Bilt gepresenteerd. En als er over specifieke onderwerpen vragen zijn, kunnen leden van de vereniging die kenbaar maken en zullen, waar mogelijk, daarop gerichte tutorials worden gemaakt.

Eind januari 2020 vond onze eerste DaVinci workshop plaats, geleid door Bert Verlinden, over het gebruik van de X-Rite ColorChecker Passport, en de Datacolor SpyderCheckr 24 color charts, waarmee de kleuren van video's met verschillende belichting, of gemaakt met verschillende camera's, op eenvoudige wijze teruggebracht kunnen worden naar de oorspronkelijke kleuren. Beide kaarten bleken hetzelfde goede resultaat te geven. Ook werd aandacht besteed aan verschillende manieren om de belichting aan te passen, en een aantal technieken om ook zonder color charts de kleuren in orde te krijgen. Verder zagen we hoe een eenmaal bepaalde instelling voor kleurcorrectie kan worden opgeslagen zodat die ook op andere clips, of zelfs de hele tijdlijn, kan worden  toegepast.

Als u geinteresseerd bent in deelname aan DaVinci Resolve workshops, online en/of fysiek, neem dan contact op met Bert. Zijn emailadres staat in de ledenlijst.

  

Videopakket DaVinci Resolve

DaVinci Resolve (voluit: Blackmagic Design DaVinci Resolve) is een zeer interessant montageprogramma voor de videobewerker die op semi-professioneel of professioneel niveau bezig is. Er zijn twee versies, een betaalde en een versie die geheel gratis is! De laatste is voor de semi-professionele video-amateur ruim voldoende. Verder zijn er ook een groot aantal plugins, eveneens gratis, van andere producenten op internet te vinden, voor aanvullende beeld- en geluidseffecten. Ook de updates van DaVinci Resolve zijn gratis, zowel voor de betaalde als de gratis versie. Inmiddels zijn we bij versie 18. Het programma is goed toegankelijk, waardoor het voor de serieuze video-amateur zeer geschikt is, zelfs bij een beperkte kennis van de Engelse taal. Hierdoor kan de leerperiode relatief kort zijn. Alle DaVinci Resolve software is te downloaden vanaf:  

www.blackmagicdesign.com/nl/support/ 

Via deze link zijn ook een aantal achtergronddocumenten gratis te downloaden met o.a. de uitbreidingen en verschillen ten opzichte van eerdere versies, ondersteunde codecs, etc., en ook het onlangs verschenen en zeer uitgebreide Reference Manual voor de laatste versie 18.

DaVinci Resolve stelt wel eisen aan het RAM geheugen (minimaal 8Gb) en de grafische kaart (GPU vereist). Het programma is 64bits en werkt zowel onder Windows, op de Mac als onder Linux. Uit ervaring weet ik dat ook een Windows i3 computer, mits met een geschikte videokaart en voldoende RAM, probleemloos werkt met Resolve, zij het wat minder snel dan een i5 of hoger.

Alfred de Gier

Lid worden?

15 per jaar

 

Kijk ook eens bij:

           nova

     Nova videofilmers

 

 

    Ons privacybeleid

Lees onze nieuwsbrieven

Blijf bij! Het is gratis .
Geef uw naam en E-mailadres op en u
blijft op de hoogte van het wel en wee van
de vereniging. Door uw naam en E-mailadres
op te geven verklaart u akkoord te gaan met
het opnemen van uw naam en E-mailadres
in onze database voor de nieuwsbrieven.