Nieuws

Werkgroep DaVinci Resolve

Laatste nieuws

De werkgroep DaVinci Resolve telt een actieve en groeiende groep deelnemers. De coördinator van deze werkgroep is Bert Verlinden. Zijn emailadres kunt u vinden in de ledenlijst. Niet-leden zijn van harte welkom en kunnen de werkgroep via de knop Contact bereiken. 

update 22 oktober 2021  Update DaVinci Resolve 17.4 is vandaag uitgekomen. In deze versie zijn vele verbeteringen aangebracht, onder andere bij gebruik van de Apple MacBook Pro modellen, met M1 Pro and M1 Max chips.  Verder zijn er verbeteringen in automatische kleurcorrectie en ondersteuning voor Steinberg VST3 plugins. Er is een speciale video die de verbeteringen in 17.4 toelicht. Tot mijn positieve verrassing zag ik daar dat het nu ook mogelijk is overvloeiers asymmetrisch te laten werken, iets dat altijd al kon in Avid Liquid.

De link naar verdere informatie vindt u iets verderop. De toelichtende video van v 17.4 vindt u onder:

https://www.blackmagicdesign.com/nl/support/video/1eeebee1b70f4d2da6f7203aac2c2a6e

Bij een Nederlandse wederverkoper kost een Resolve Studio versie ruim € 300, De licentie werkt via een dongle (usb) of een activeringscode. Studio updates zijn daarna levenslang en gratis.Een wat goedkoper alternatief is een nog nieuwe licentie overnemen van een andere gebruiker, bijvoorbeeld van iemand die extra licenties kreeg bij de aanschaf van meerdere hardware producten, Via ebay.nl of ebay.de zijn er vaak interessante mogelijkheden, ofwel via bieden dan wel via een directe aankoop. Ook voor deze, van derden gekochte nieuwe licenties, geldt: levenslang gratis Studio updates. Zelf heb ik goede ervaringen met zowel ebay.nl als ebay.de. Ebay aankopen zijn bovendien verzekerd als met paypal wordt betaald.

Blackmagic Design geeft het volgende aan voor de verschillen tussen de gratis (public) versie en de Studio versie: 

"De gratis DaVinci Resolve 17 bevat dezelfde hoogwaardige verwerking als DaVinci Resolve 17 Studio en kan mediabestanden met een onbeperkte resolutie verwerken. Het beperkt de mastering en output van projecten echter tot Ultra HD-resoluties of lager. DaVinci Resolve 17 ondersteunt slechts één verwerkings-GPU op Windows en Linux en 2 GPU's op de nieuwste Mac Pro.

Als je functies nodig hebt zoals ondersteuning voor meerdere GPU's, 4K-output, motion blur-effecten, temporele en ruimtelijke ruisonderdrukking, de-interlacing, HDR-tools, cameratracker, meerdere Resolve FX, 3D stereoscopische tools, rendering op afstand, een externe databaseserver en samenwerkingstools waarmee meerdere gebruikers tegelijkertijd aan hetzelfde project kunnen werken, upgrade naar DaVinci Resolve 17 Studio".

Alle updates zijn te downloaden vanaf:  www.blackmagicdesign.com/nl/support/

 


Ton Smit stuurde een interessant artikel over een vergelijking tussen DaVinci Resolve en Adobe Premiere. De conclusie is dat Resolve 16 de vergelijking met Premiere zeker aan kan:

https://www.engadget.com/davinci-resolve-versus-premiere-pro-132803785.html 

 

Werkgroepactiviteiten

Op onze Werkgroep-pagina van de Video Tutorials, geeft de "Introductie tot Blackmagic Design DaVinci Resolve 14" u de achtergrond van dit montageprogramma en hoe u dit downloadt. Van een aantal van de daaropvolgende tutorials wordt voor niet-leden alleen het eerste deel getoond om aan te geven wat u kunt verwachten van de complete tutorials. Met deze serie tutorials kunt u zich snel thuis voelen in dit programma, en met succes uw eerste video's monteren. Deze tutorials gelden ook voor Resolve 15 en 16. Leden die met DaVinci Resolve werken.of dat willen gaan doen worden van harte uitgenodigd deel te nemen aan de activiteiten van de werkgroep. Een mailtje is voldoende. 

Vervolg-tutorials zijn beschikbaar en worden voortdurend aangevuld. Deze worden allereerst op onze bijeenkomsten in De Bilt gepresenteerd. En als er over specifieke onderwerpen vragen zijn, kunnen leden van de vereniging die kenbaar maken en zullen, waar mogelijk, daarop gerichte tutorials worden gemaakt.

Eind januari 2020 vond onze eerste DaVinci workshop plaats, geleid door Bert Verlinden, over het gebruik van de X-Rite ColorChecker Passport, en de Datacolor SpyderCheckr 24 color charts, waarmee de kleuren van video's met verschillende belichting, of gemaakt met verschillende camera's, op eenvoudige wijze teruggebracht kunnen worden naar de oorspronkelijke kleuren. Beide kaarten bleken hetzelfde goede resultaat te geven. Ook werd aandacht besteed aan verschillende manieren om de belichting aan te passen, en een aantal technieken om ook zonder color charts de kleuren in orde te krijgen. Verder zagen we hoe een eenmaal bepaalde instelling voor kleurcorrectie kan worden opgeslagen zodat die ook op andere clips, of zelfs de hele tijdlijn, kan worden  toegepast.

Door de sindsdien ontstane corona-situatie hebben er geen nieuwe workshops plaatsgevonden, maar we hopen na de zomerperiode de draad weer op te kunnen pakken.

 

Videopakket DaVinci Resolve

DaVinci Resolve (voluit: Blackmagic Design DaVinci Resolve) is een zeer interessant montageprogramma voor de videobewerker die op semi-professioneel of professioneel niveau bezig is. Er zijn twee versies, een betaalde en een versie die geheel gratis is! De laatste is voor de semi-professionele video-amateur ruim voldoende. Verder zijn er ook een groot aantal plugins, eveneens gratis, van andere producenten op internet te vinden, voor aanvullende beeld- en geluidseffecten. Ook de updates van DaVinci Resolve zijn gratis, zowel voor de betaalde als de gratis versie. Inmiddels zijn we bij versie 16. Het programma is goed toegankelijk, waardoor het voor de serieuze video-amateur zeer geschikt is, zelfs bij een beperkte kennis van de Engelse taal. Hierdoor kan de leerperiode relatief kort zijn. Alle DaVinci Resolve software is te downloaden vanaf:  

www.blackmagicdesign.com/nl/support/ 

Via deze link zijn ook een aantal achtergronddocumenten gratis te downloaden met o.a. de uitbreidingen en verschillen ten opzichte van eerdere versies, ondersteunde codecs, etc., en ook het onlangs verschenen en zeer uitgebreide Reference Manual voor de laatste versie 16.

DaVinci Resolve stelt wel eisen aan het RAM geheugen (minimaal 8Gb) en de grafische kaart (GPU vereist). Het programma is 64bits en werkt zowel onder Windows, op de Mac als onder Linux. Uit ervaring weet ik dat ook een Windows i3 computer, mits met een geschikte videokaart en voldoende RAM, probleemloos werkt met Resolve, zij het wat minder snel dan een i5 of hoger.

Alfred de Gier

Lid worden?

15 per jaar

 

Lees onze nieuwsbrieven

Blijf bij! Het is gratis .
Geef uw naam en E-mailadres op en u
blijft op de hoogte van het wel en wee van
de vereniging. Door uw naam en E-mailadres
op te geven verklaart u akkoord te gaan met
het opnemen van uw naam en E-mailadres
in onze database voor de nieuwsbrieven.