Pinnacle Studio 23

Inmiddels is PS 23  uit en er is een uitgebreide demo op de najaarsbijeenkomst in 2019 getoond.

Op de pagina Video tutorials voor Leden vindt u de betreffende tutorials.

Aat de Vries                                               

 

Pinnacle Studio

Avid lanceerde in 2011 een nieuw video-montageprogramma: Avid Studio, met een aantal grote verbeteringen ten opzichte van de tot op dat moment gangbare Pinnacle Studio lijn, zoals twee monitoren, GPU accelleratie, meerdere tijdlijnen en een groot aantal effecten waaronder 2D en 3D editors die overeenkomst vertonen met Avid Liquid. De al vertrouwde mogelijkheden van Pinnacle Studio zoals het kunnen werken met SD en Full HD materiaal bleven behouden. Corel nam vervolgens beide lijnen over van Avid en ging voortvarend te werk met het verder ontwikkelen van de Avid Studio lijn, maar nu onder de naam Pinnacle Studio. Bijna jaarlijks komt daarvan een nieuwe update, en inmiddels zitten we op Pinnacle Studio 21. Het programma is beschikbaar in drie kwaliteiten, met Ultimate als de meest complete, dat een onbeperkt aantal tijdlijnen heeft. 

In deze nieuwste versie kunnen we onder andere werken met multi-camera projecten. Een experiment met twee camera's leerde dat dit prima gaat. Van beide camera's kunnen we de beelden naar wens selecteren en in een nieuwe video combineren, terwijl het geluid geheel synchroon blijft met de beelden, zelfs al heeft de 2e camera niet constant meegelopen. Op de komende bijeenkomst op 1 april 2017 in De Bilt zal dit worden gedemonstreerd.
Verder bleek dat multi-cam producties niet alleen mogelijk zijn met Full HD (1920x1080) maar zelfs met 4k materiaal. Werkt u met een laptop, dan moet daarbij wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan, zoals het werken met proxy bestanden.

Er zijn enkele tutorials in de maak waar alles stapsgewijs zal worden uitgelegd. Deze zijn, na inloggen, toegankelijk voor leden.

Het volgende artikel zal gaan over Pinnacle Studio updates en verbeteringen, speciaal ook voor laptops, en de handleidingen voor de versies 19 , 20 en 21. 

Aat de Vries

 

Nieuws: 1 Februari  2018

 De laatste tijd is het opstarten van Pinnacle voor sommige gebruikers enorm traag geworden, of het programma start zelfs helemaal niet op.De oorzaak is inmiddels bekend: dit is een Windows probleem. Windows Defender veroorzaakte de vertraging.

Gelukkig was er ook een by-pass voor beschikbaar door het anti-virusprogramma Avira te installeren. Dit schakelde Windows Defender uit.

De laatste Windows update, KB4058258, lost het probleem op. Ons advies is deze update op de normale manier te downloaden en te installeren. Controleer of dit inderdaad is gebeurd via de:

Start-knop > Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Geschiedenis van geïnstalleerde updates

Daarna werkt Windows Defender weer normaal. Het programma Avira kan dan ook weer worden verwijderd. Doe dit binnen het Configuratiescherm en klik op het pictogram Programma's en Onderdelen. Zoek het programma Avira (2 x files) en verwijder dat. Let er wel op dat je wordt je gevraagd de computer 2x op te starten. Voer dit uit en daarna duurt het opstarten van Pinnacle weer de normale tijd, ongeveer 20 seconden.

Verder nieuws is dat op een aantal plaatsen in Nederland op verzoek een workshop/presentatie wordt gegeven over Pinnacle voornamelijk versie 21 (PS21) maar ook eerdere versies kunnen aan bod komen.

De eerste workshop is in de omgeving van Rotterdam is bij de videoclub RSVL op 6 maart aanstaande. Verdere gegevens volgen nog en komen op de Nieuws-pagina van de Werkgroep Pinnacle Studio. Daar komt ook informatie over de mogelijkheid van aanmelding.

10 Februari  : Door de grote belangstelling  is het helaas niet meer mogelijk je aan te melden. 

Vragen kunnen ook gericht worden aan het contact-emailadres op de website.

Als er vragen zijn van leden over het gebruik van Pinnacle Studio, zet die dan op de daarvoor bedoelde plaats op het Forum. We proberen die zo goed mogelijk te beantwoorden.

Vriendelijke groeten,

Aat de Vries

 

Lid worden?

15 per jaar

 

Lees onze nieuwsbrieven

Blijf bij! Het is gratis .
Geef uw naam en E-mailadres op en u
blijft op de hoogte van het wel en wee van
de vereniging. Door uw naam en E-mailadres
op te geven verklaart u akkoord te gaan met
het opnemen van uw naam en E-mailadres
in onze database voor de nieuwsbrieven.